In verband met de huidige situatie rondom het Coronavirus hebben we in overleg met VluchtelingenWerk Nederland, waar we dit jaar mee samenwerken, besloten dat onze kampjes helaas deze zomer niet doorgaan. 

Wat zijn de kampjes

Korte achtergrond van de kinderkampen

Al sinds 1923 worden er – met uitzondering van de oorlogsjaren – ieder jaar door de Zwervers kinderkampen georganiseerd. Toentertijd gingen de Zwervers op kamp met kinderen van de ‘Marthastichting’ in Alphen. Ook zijn er kampen georganiseerd voor Oost-Duitse vluchtelingenkinderen.

Sinds eind jaren ’60 gaan er kinderen mee van basisscholen voor speciaal onderwijs uit achterstandswijken zoals de Schilderswijk in Den Haag. Deze kinderen groeien vaak op in een sociaal achtergestelde situatie en kennen meestal naast leerproblemen ook opvoedingsproblemen en ontwikkelingsachterstanden. Voor deze kinderen is het een ongekende ervaring om hun dagelijkse leefwereld in de stad in te wisselen voor het kamperen in de bosrijke omgeving van Ommen. Daar bouwen de Zwervers ieder jaar in de vroege zomer op een groot kampeerveld een tentenkamp op. Vier of vijf dagen lang kamperen de kinderen daar, en spelen ze op het veld en in de bossen.

Tijdens het kamp worden de kinderen intensief begeleid: met de ongeveer 25 kinderen gaan er ongeveer 13 begeleiders mee, waaronder drie leerkrachten van de school, de rest (Vrienden van) Zwervers. Iedereen heeft zijn eigen functie; een hoofdleiding, programmaleiding, keukenstaf, Manus(je van alles), een aantal tentmezen en -juffen en een (multifunctionele) Zwever.

Ieder jaar wordt een spannend themaverhaal bedacht, waar ze vaak helemaal in opgaan. Per jaar worden zo twee kampen gehouden, meestal elk met een andere school.

Ook voor de Zwervers zelf zijn deze kampen een unieke ervaring: je leert jezelf en elkaar weer op een heel andere manier kennen dan tijdens de studie. Daarbij kom je in het omgaan met deze kinderen in aanraking met een leefwereld die totaal verschillend is van die van jezelf, het maakt je even deelgenoot van een heel andere kant van onze samenleving. Daarnaast levert het organiseren van de kampen een mooie ervaring op.

Het benodigde geld voor de kampen wordt voor een groot deel bijeengebracht door donaties van Oud-Zwervers. Daarnaast vragen we donaties aan bedrijven en instellingen. Bij het organiseren en begeleiden van de kinderkampen worden de leden van de Delftsche Zwervers en met name de kampcommissie ondersteund door de Stichting Kinderkampen Delftsche Zwervers.

Impressie

Voor een impressie van de kampjes kunt u links in het menu op "verslagen" klikken.