Leiding

Om het kamp in goede banen te leiden gaat er een leidingteam van ongeveer 14 mensen mee, waarbij er altijd minimaal 1 begeleider per 5 kinderen is. De leiding wordt door de Delftsche Zwervers verzorgd. Iedereen die meegaat moet een VOG kunnen overleggen, deze mag niet meer dan drie jaar oud zijn. Daarnaast gaan onze vrijwilligers op kamptraining in samenwerking met Scouting Nederland. Tijdens deze kamptraining leren nieuwe vrijwilligers wat zij kunnen verwachten van een kinderkamp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan welke taken een bepaalde functie moet uitvoeren, welke omgangsvormen worden gebruikt om de kinderen te begeleiden en hoe het kamp wordt gecoördineerd.

Leiding

Meegaan met de kinderkampjes betekent ook voor de leiding een gezellige week kamperen in de bossen van Ommen. Natuurlijk komt het leiden van het kamp op de eerste plaats en gaat dus veel aandacht uit naar de kinderen. Deze kinderen hebben vaak veel aandacht nodig, dus is elke dag vermoeiend voor de leiding. 's Avonds als alle kinderen in bed liggen houdt de leiding nog een korte evaluatie rond het kampvuur, en wordt de volgende dag besproken. Binnen het leidingteam zijn verschillende functies:

  • Hoofdleiding (het aanspreekpunt; zorgt voor de coördinatie binnen leiding)
  • Programmaleiding (twee personen; zij zetten programma uit en zorgen voor de activiteiten)
  • Tentjuffen en meesters (per ca. 3 kinderen een tentjuf/meester; zij begeleiden de kinderen)
  • De "manus" (zorgt onder andere voor het materiaal, het kampvuur en de veiligheid)
  • Keuken (dit zijn meestal twee personen; zij verzorgen het eten)

Tentmeesters en -juffen

Tentmeester Piers Titus

Mensen die voor de eerste keer meegaan op een kamp worden meestal tentmees of -juf. Dit houdt in dat ze een groepje van ongeveer 3 kinderen (1 tent) onder hun hoede krijgen. Overdag organiseert de programmaleiding de activiteiten, waar tentmeesters en -juffen zoveel bij zijn; ze doen vaak mee aan de spelletjes of verkleden zich en nemen een personage binnen het thema aan. Aan tafel eten tentjuffen en -meesters samen met de kinderen. 's Avonds begeleiden ze de kinderen bij het tandenpoetsen en zorgen ze ervoor dat de kinderen rustig gaan slapen. In het kort doen tentmeesters en -juffen lekker mee met het programma en letten ze extra goed op de kinderen uit 'hun' tent. 

Enthousiast geworden? Wil je graag een bijdrage leveren aan een van onze kinderkampjes of meer informatie over de kampje ontvangen? Neem dan contact met ons op!