Kampverslag eerste kamp 2013

Alvorens te beginnen aan het verslag van het kamp wil ik graag een paar algemene zaken bespreken over het kamp van dit jaar. Ten eerste vond ik het een heerlijk kamp. De groep leiding werkte uitzonderlijk goed met elkaar, nu hadden wij het voordeel dat het eerste kamp voornamelijk met oude rotten in het kampdraaivak bezet was. Trouwens heb ik begrepen dat het tweede kamp ook uitstekend verliep. Ten tweede was de samenwerking met de leerkrachten van de school ook als zeer prettig te bestempelen, zo sloten de leerkrachten qua gezelligheid prima aan bij de Zwervers. Al met al was dit voor mij een van de leukste kampen die ik heb meegemaakt. En dan nu de eigenlijke bedoeling van dit schrijven, het kampverslag:

Maandagochtend mochten wij samen met Aladdin (gespeeld door Paul) groep 7 van de Poldervaart uit Schiedam verwelkomen in het zonnige Ommen. Een half uur eerder dan gepland kwam de bus het parkeerterrein bij Roggeveld B oprijden. Snel werden de tassen uit de bus op karren geladen en naar het kampterrein gereden. Aladdin vertelde dat hij de lamp was kwijtgeraakt en vroeg de kinderen of ze wilden helpen de lamp terug te vinden. Als dank mochten de kinderen lunchen op de markt van Agrabah. Daarna werden de kinderen via het tentindelingspel in groepjes verdeeld en konden de tenten ingeruimd worden. Zoals gebruikelijk waren er te weinig luchtbeddenpompen en zaten er torretjes in de tenten wat voor veel gegil zorgde. Enfin, het was heerlijk weer dus het was niet erg dat dit hele gebeuren iets langer duurde, daarbij hadden we een half uur over omdat de bus te vroeg aankwam dus kwam dit prima uit. 

's Middags stond een rondleiding over het kampterrein op het program, bij Marjon en mij in de keuken kregen de kinderen een stukje cake dat ze mochten versieren met slagroom en hagelslag. Nadat de kinderen bekend waren gemaakt met de regels van het kamp, ging de groep even een wandeling langs de nabijgelegen kinderboerderij maken terwijl in de keuken het eten opstond en Marcel en ik lekker in de zon zaten en Marjon haar tas aan het pakken was, omdat ze dinsdagochtend voor haar studie weer in Rotterdam moest zijn. 

Het eten smaakte goed, rijst met kipkerriesaus. Verbazingwekkend weinig "lust ik niet"-s. Natuurlijk kwam mees Paul als eerste om een tweede ronde, wat veel kinderen aanzette tot ook nog een keer opscheppen. 

Na het eten even afwassen en daarna het fameuze smokkelspel om de kinderen lekker moe te maken. Gevolgd door kampvuur met warme choco, een liedje gespeeld door Jacob (Mannissen) op de gitaar en een verhaal van Dion. Daarna naar bed ... om te slapen! Dat slapen dat gebeurde dus niet. Het is die nacht geen enkel moment helemaal stil geweest op Roggeveld B.

Dinsdag begon de dag weer vroeg. Opstaan, ontbijt en corvee verliepen redelijk vlekkeloos waarna er door Elizabeth en Dion, die programmaleiding waren, een spellencircuit was klaargezet alwaar de kinderen een brief van de gelaarsde kat kregen; hij wist misschien wel wie de lamp van Aladdin had. Na het spellencircuit was het alweer tijd voor de lunch. 

Na de lunch werd er gezwommen, geluierd en gespeeld bij het strandje aan de Vecht. Teruggekomen op het kampterrein mochten de kinderen even warm douchen waarna er nog tijd was voor vrijspelen totdat het eten geserveerd kon worden. De pasta met rode saus en strooikaas ging er prima in. 

's Avonds mochten de kinderen weer het bos in om naar mezen en juffen te speuren die toch wel enigszins vreemde geluiden aan het maken waren in hun verwoede pogingen om toch echt wel op de juiste manier een koe of een varken na te doen. Na dit, voor de kinderen, toch wat verwonderlijke dierengeluidenspel was het tijd voor warme choco bij het kampvuur, met natuurlijk een liedje van Jacob en weer een authentiek verhaal van Dion. 

Woensdag stond de grote speurtocht op het programma, de enige regen van de week was voor vandaag voorspeld. Welgeteld hebben wij op het kampterrein vier druppels gezien en de kinderen die, met de rest van de leiding, al de via een puzzel aangegeven route aan het lopen waren hebben het volledig droog gehouden. De speurtocht leidde door de bossen van Ommen, pakte een stukje vakantiepark mee en eindigde boven op de Besthemmerberg waar een uitkijktoren stond vanwaar je in de wijde omtrek kon kijken. Ook was daar een enorm openluchttheater waar ook even gekeken werd. Na boven op de berg geluncht te hebben ging de groep weer naar beneden om met een huifkar teruggebracht te worden naar Ada's Hoeve. Teruggekomen op het kampterrein kon er geknutseld worden en werden er kaarten geschreven die naar de ouders gestuurd werden. 

Na het eten volgde het steevaste hoogtepunt van de kampweek: het optreden van Magic John. Ook dit jaar gaf hij weer een fantastische goochelshow weg. Elke keer als je denkt dat je nu toch echt weet hoe die truc gaat, gebeurt er weer iets en dan snap je het niet meer. Vooral hoe Magic John de kinderen betrekt in zijn voorstelling is fenomenaal. 

Na de voorstelling van Magic John was er even tijd om te rennen waarna er weer kampvuur met warme choco was. Deze avond verzorgde Myrthe het verhaal. Jacob was even terug naar school dus was er vanavond ook geen gitaarspel. Dit werd opgevangen door toch nog maar een keer de kampliedjes te zingen.

Donderdag begon de dag, althans na het opstaan en ontbijt, met omgekeerd verstoppertje. Een van de leiding had zich ergens verstopt en de kinderen moesten, als ze deze leiding gevonden hadden, zich daar ook verstoppen. Na het omgekeerd verstoppertje stond ook nog een handelsspel op het programma. 

Na de lunch kon de bonte avond voorbereid worden. Er werden toneelstukjes, dansjes en verhalen verzonnen om 's avonds voor de hele groep op te kunnen voeren. Het was vandaag erg warm dus vond er ook spontaan een watergevecht plaats, op een gegeven moment was ik al de pannen uit de keuken kwijt omdat je daar iemand sneller nat me kunt maken.

Nadat de kinderen en de leiding zich hadden volgepropt met pannenkoeken werd de Truus omgebouwd tot theater alwaar de bonte avond een enorm succes zou worden: de prinses werd gered, Beyoncé kon nog een lesje leren van de dancemoves en Ruben etaleerde zijn jongleervaardigheden. Toen de bonte avond ten einde was gekomen werd de Truus volgehangen met discolampen en ging het volume op vol voor de disco. Hedendaagse pophits werden afgewisseld met golden oldies uit de nineties (happy hardcore doet het altijd goed op disco's). 

Na de disco naar bed.

De laatste dag was alweer aangebroken. Snel de spullen inpakken zodat het themaverhaal nog afgerond kon worden voordat de kinderen weer terug naar Schiedam moesten. Plots kwam de prins van Assepoester uit het bos rennen met de lamp van Aladdin. De prins vroeg de kinderen of zij wisten van wie de lamp was. Aladdin werd erbij geroepen en kreeg zijn lamp terug, welke hij gebruikte om de geest op te roepen. De geest (Robert) kwam onder veel rookbomgeweld de tipi uit om de wens van Aladdin in vervulling te doen gaan: een bedankje voor de kinderen. De klas van meester Edgar kreeg een tosti-ijzer voor in de klas, dat was vlak voor kamp kapot gegaan. De klas van juf Tessa kreeg een spellenpakket. Na dit erg leuke toneelstukje was het tijd om de spullen te  pakken en ons naar de bus te begeven. Na afscheid van iedereen genomen te hebben en langdurig uitzwaaien was het kamp over en voorbij. 

Door Maarten Dogger