Kampverslag eerste kamp 2008

Het eerste kampje van 2008 was uniek. Zoals elk kampje natuurlijk, maar toch was deze keer bijzonder, zeker voor mijzelf, als opperhoofd van de indianenstam.

In lijn met het thema was de helft van de leiding cowboy of cowgirl en de rest indiaan of squaw, zo ook de kinderen. Er werden strijdbijlen begraven, lasso's geworpen, vredespijpen gerookt en vergaderingen gehouden in de zweethut (de grote tipi).

Het kampje was bijzonder, omdat Wim (van de Octaaf) voor de laatste keer mee zou gaan. Na heel veel jaren (ik kan me een kampje zonder Wim niet eens voorstellen) had hij besloten om de school te verlaten en verder te gaan bij een andere school in Den Haag. Heel veel Zwervers hebben ongelofelijk veel geleerd van Wim over omgaan met kinderen en over het in goede banen leiden van een kamp. Hiervoor ben ik hem zeer dankbaar en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Veel kinderen gingen al voor de tweede of zelfs derde keer mee naar Ommen. Dat maakte alles er niet makkelijker op.

Zeker voor Piers en Robin als programmaleiding was het steeds weer een uitdaging om met originele dingen te komen. Toch bleven veel kinderen teleurgesteld of juist vol verwachting voor programmaonderdelen die wel of niet gedaan werden. In combinatie met het onvoorstelbaar slechte weer was het hierdoor een uitdagend kamp. Natuurlijk mocht dit alles de pret niet drukken en was er zoals elk jaar weer een geweldige sfeer, werden er fantastische dingen gedaan en wilden alle kinderen niet meer weg uit Ommen en volgend jaar direct weer op kamp. Net als alle leiding, waaronder ikzelf.

Het kampje was zoals gewoonlijk weer een van de mooiste weken van het jaar en dit keer zeker het meest bijzondere kampje dat ik ooit meemaakte. Inmiddels heeft de Octaaf aangegeven niet meer mee te kunnen gaan op kamp. We hebben veel van hen geleerd en voor komend jaar is er alweer een nieuwe school gevonden waar we ongetwijfeld nog veel prachtige kampen mee gaan beleven.

Ik ben benieuwd of ik nog een keertje hoofdleiding mag zijn.

Door Arie van Ziel